Baklijsten, wat zijn dat eigenlijk?

Heb jij een mooi familieportret of een zelfgemaakte natuurfoto laten afdrukken op canvas? Het geven of krijgen van een canvas is altijd leuk omdat het er echt voor zorgt dat een foto tot leven komt. Toch kan het best lastig zijn om een canvasdoek een mooie plek in huis te geven. Door jouw canvas in een baklijst in te lijsten zorg je ervoor dat het naadloos aansluit op de rest van jouw interieur. Maar wat is dat nu eigenlijk, een baklijst? Wij vertellen het je in dit artikel. 

Wat zijn baklijsten?

Baklijsten zijn lijsten die speciaal zijn ontwikkeld voor canvasdoeken. Een andere naam voor baklijst is dan ook wel canvaslijst of schilderijlijst. De baklijst heet baklijst omdat het een L-vormige lijst is, die als het ware een bak vormt. Het canvasdoek kan in die bak worden opgehangen. De doeken zweven als het ware in de baklijst doordat er een halve cm ruimte tussen doek en lijst zit. Dit geeft een extra dimensie aan het kunstwerk.

Het grote voordeel aan baklijsten is dat ze ervoor zorgen dat je een schilderij of een foto op canvas op stijlvolle wijze aan de muur kunt hangen. Ook kun je dankzij de baklijst een canvasdoek beter beschermen tegen beschadigingen en maak je het canvasdoek echt passend in jouw interieur. Omdat baklijsten verkrijgbaar zijn in allerlei kleuren en stijlen, is er voor elk interieur en elk canvasdoek een passende baklijst.

De voordelen 

Wij zijn ontzettend fan van baklijsten, en dat komt omdat het vele voordelen kent. Allereerst zorgt een baklijst ervoor dat jouw canvasdoek er mooi bij hangt. Een baklijst zorgt ervoor dat er ruimte ontstaat tussen lijst en doek, waardoor de inlijsting nog mooier tot zijn recht komt en de uitstraling krijgt die het verdient. Daarnaast is het ook zo dat jouw canvas hierdoor beter beschermd wordt tegen beschadigingen, wat weer betekent dat je er langer plezier van kan hebben. Het canvas wordt er via de voorkant in geplaatst, wat je heel eenvoudig zelf kunt doen. Tot slot is ontzettend handig dat je jouw baklijst op maat kunt laten maken bij https://www.baklijst.nl/. Zo kun je zelf een keuze maken uit de verschillende afmetingen, stijlen en kleuren! 

Canvas inlijsten 

Laten we eens kijken naar hoe je zelf een canvas kunt inlijsten. Leg allereerst de baklijst op een tafel neer met de achterkant op de tafel en de bak naar boven. Leg het canvas in de bak van de baklijst. Omdat een baklijst altijd iets groter is dan het canvas moet je het canvas in positie leggen. Dit zou je kunnen doen door gebruik te maken van een hulpmiddel, bijvoorbeeld kleine houtjes. Deze stop je tussen het canvas en de bak in aan alle 4 de zijkanten, zodat het canvas er precies goed inligt. Schuif de baklijst met canvas aan de zijkant van de tafel zodat 1 zijkant buiten de tafel ligt. Schroef van onder naar boven 4 schroeven vast in de voorgeboorde gaatjes. Het canvas zit vast en de houtjes kun je weer weghalen.